Currency

Allt du måste veta om Vivienne Westwood och punkmodet

Malcom MacLaren och Vivienne Westwood

 

Vivienne Westwood - en vintage icon

Vivienne Westwood var en brittisk modedesigner känd för att ha fört in punken i modevärlden. Hon öppnade sin första butik, Let It Rock, 1971 tillsammans med Malcolm McLaren (som senare blev manager till punkbandet Sex Pistols).

Westwood och McLaren var inte alls inspirerade av den rådande hippiestilen som hade slagit stort världen över. Istället drogs dem åt den rebelliska Teddyboys-stilen alá London 1955. I butiken Let It Rock sålde dem secondhand kläder och vinylskivor kurerat efter Teddyboys och rocker stilen från 50-talet. Butiken bytte senare namn till Too Fast to Live, Too Young to Die och SEX. Hit vallfärdade ungdomarna som utgjorde punkrörelsen i England på 70-talet.

Westwoods och McLarens butik SEX på 70-talet.

 Westwood började skapa sina egna kollektioner under mitten av 70-talet och hennes tidiga kollektioner satte tonen för punkmodet så som vi ser den idag med element som kedjor, nitar, bondage och provokativa tryck. Hennes kläder var ofta provocerande och utmanande.

Westwood fortsatte att utveckla sin designstil och blev snabbt en viktig designer inom modevärlden. Hon vann flera priser för sina kollektioner och hennes kläder har burits av många kändisar och kungligheter.

Westwood London fashion week SS 2013

Westwood har också engagerat sig i politiska frågor och har varit en aktiv miljöaktivist. Hon har kampanjat för klimatet och för att bevara våra naturresurser. Hon har också använt sin plattform som designer för att uppmärksamma dessa frågor och har ofta inkluderat budskap om miljömedvetenhet i hennes kollektioner.

Vivienne Westwood var en rebell, aktivist och trendsetter through and through.

Punkens revival

Idag är vi mitt inne i punkens stora återkomst på modescenen. Något vi inte har sett sedan början av 2000-talet med stilikoner som Gwen Stefani och Avril Lavigne. Punkinfluenserna genomsyrade flera stora designers visningar på modeveckorna inför spring/summar 2023.

 

Junya Watanabe SS 2023

Gucci SS 2023

 

Thom Browne SS 2023

Blumarine SS 2023

Wednesday-core

Netflix-serien Wednesday, regisserad av Tim Burton, har också medfört ytterligare craze för subkulturer överlag och punk/goth i synnerhet. Wednesday hade premiär 23 november 2022.

 

Helsvart outfit, vita detaljer och chunky skor är grunden för Wednesday-core.

Outcast ungdomarna i serien Wednesday tar tillbaka subkulturmodet. 

Wednesday Addams i klänning designad av Colleen Atwood, designern som har arbetat med Tim Burton sedan Edward Scissorhands gotiska look 1990.

Stå ut i havet av pasteller och rocka helsvart, skotskrutigt, nitar och kedjor i vår!

Lyssna på Vintagepodden för att höra mer om Vivienne Westwood och punkens återkomst på modescenen!

Previous Article Next Article

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published