Currency

Boho fashion complete

Stilen som har klättrat från att vara en ekonomiskt lösning under den Franska Revolutionen till att bli den sterotypiska bilden av hela 70-talet för att sedan utvecklas, eleveras och ta Hollywood med storm. Man kan minst sagt säga att den bohemiska stilen har en rik historia, men vad exakt är det som gjort denna stil till något mer än bara mode och kläder. Hur kan broderier och bomull vara synonymt med fritänkande och konstnärligt uttryck? Vilka plagg, färger och snitt definierar hela stilen och exakt vad bör du satsa på för att få till den optimala Boho-looken? As usual, we got you!

Historien bakom det bohemiska modet

Det Bohemiska modet har inte sina rötter i flower power fästet på 60 och 70-talet som många kanske tror utan den allra första benämningen av den här stilen sträcker sig tillbaka så tidigt som till slutet av 1700-talet.

Vi vill understryka att den Bohemiska stilen från allra första början kommer från kringresande nomader och en stor del av befolkningen i Östeuropa det här är deras kulturarv. Men vi pratar alltså om när benämningen av det Bohemiska modet som en stil såg dagens ljus.

Det var under den Franska Revolutionen som fritänkare så som konstnärer, poeter, musiker och målare blev av med jobben eftersom många av dem jobbade åt adligt folk och kungligheter som nu inte längre hade råd att prioritera sina pengar på kultur. Med dålig ekonomi kommer indragningar och därför började många kulturpersonligheter i Frankrike klä sig i gamla kläder, dvs second hand. Folk jämförde detta fenomen med de kringresande nomaderna från Östeuropa, speciellt från ett ställe som var känt som 'Bohemia' och vips så föddes namnet och stilen som för evigt förändrade modehistorien. Det tog inte lång tid innan den bohemiska stilen gick från att bli hånad och skrattad åt till att förknippas med fritänkande människor och ett nytt sätt att leva kantat av konstnärliga och personliga uttryck.

På 60 och 70-talet blev stilen mainstream och den förknippas starkt med flower power eran. Här började man leka runt och inkorporera nya element i stilen som blivit bestående klassiker, som till exempel tie dye.

En stil med många stilar

Olika typer av Bohemiskt mode

Eftersom det bohemiska modet varit trendigt i omgångar under så lång tid så har det blivit oundvikligt att stilen finns i flera olika tappningar, vi har samlat våra olika takes på boho här nedanför. Vilken boho style är du?

natural and down to earth

Cottagecore boho

Fixa stilen: Bomull blandat med denim, puffiga ärmar, maxikjolar, anglais/singoalla blusar, no make up, brodyr.

Moroccan and the swingin' 20's

Art nouboho

Fixa stilen: Inspireras av art nouveau och 20-talet, kaftaner, pälstrimningar, sammet och brokad.

patterns and color

Psychedelic boho

Fixa stilen: Hippie inspirerat, flare pants, bold prints, mormorsrutor, bandanas, tie dye.

effortless and raw

Rock'n'roll boho

Fixa stilen: Fransar, skinn/mocka, västar, kortkort, paisley.

Dreamy and cute

Floral boho

Fixa stilen: Korsett toppar, vågigt hår, naturlig sminkning, blommiga accessoarer, fjärils/trumpet ärmar.

astro and suede

90's boho

Fixa stilen: Astro influencer, makrame detaljer, blommiga maxikjolar, turkosa smycken.

boho but make it high end

Boho chic

Fixa stilen: Korta klänningar, cowboy boots, breda bälten med buckles, märkesväskor.

When Rachel Zoe met boho

Zoho

Fixa stilen: Maxiklänningar med prints, stora solglasögon, scarves som hårband, chunky smycken.