Currency

Siden

Siden är ett naturmaterial vilket betyder att det har en naturlig smutsavstötande effekt. Ofta räcker det med att vädra ett sidenplagg. En fläck tas bort med lite galltvål och varmt vatten, gnugga försiktigt. Om du måste tvätta ett sidenplagg gör du det bäst för hand i handfatet med särskild sidentvål eller schampoo. Skaka lätt av vattnet och låt hängtorka.

Bomull

Bomull är ofta ett tåligt tyg, håller formen bra och krymper inte. Ett bomullsplagg kan tvättas i tvättmaskin, vi rekommenderar handtvättsprogrammet i 30 grader.

Viskos

Viskos är ett lätt material som ger ett fantastiskt fall. Vi älskar det särskilt i 90-tals klänningar, blusar och kjolar. Viskosplagg kan tvättas på handtvättsprogrammet i din tvättmaskin på 30 grader utan centrifugering. Låt hängtorka.

Syntetiskt

Även om vi har en förkärlek till naturmaterial kan vi inte motstå särskilda unika vintageplagg i syntetiska material så som polyester, akryl och nylon. Dessa material är väldigt tåliga och kan tvättas i tvättmaskin, vi rekommenderar handtvättsprogram på 30 grader. Låt hängtorka.

Stickat

Våra stickade plagg kan vara av både naturmaterial och syntetiska fiber. Generellt för stickade plagg är att undvika tvätt, du kommer långt med vädring. Skulle du få en fläck tas den bort med galltvål och ljummet vatten. Om du behöver blöta ett stickat plagg, kom ihåg at stickade plagg töjer sig lätt på galge, särskilt när de är blöta. Lägg därför plagget slätt och låt torka liggandes. Vik sedan in i garderoben.

Läder

Läder, skinn, mocka är tåliga material och blir ofta bara snyggare och snyggare med årens slitningar. Ta hand om ditt skinnplagg genom att borsta bort eventuell smuts/damm med en läderborste, impregnera för att ge viss skydd åt väta och smörj med läderfett/läderbalsam. Fläck tas bort med galltvål och fuktig trasa. När fläcken har torkat går du över ytan igen med läderborsten.

Vård av vintage, eller "VAV"

VAV. el VAVV [vav'] substantiv vavven.

"Jag kan inte gå ut ikväll jag måste VAVVA"

"Hennes vintagekläder är alltid i så fint skick, hon är nog duktig på VAV"

"Inte ikväll älskling, jag måste köra lite VAV på en 60-tals-blus."

Vädra

Låt vinden blåsa bort gårdagen ur plaggen

Generellt tvättar vi våra kläder allt för ofta. Plagget blir egentligen inte smutsigt av att man har det på sig, det blir bara använt. För att få bort dagens vibbar ur plagget kan du hänga ut det på vädring över natten innan du hänger in det igen i din garderob. Du ger dessutom grannarna sin dos av vintageinspiration också!

Fläckborttagning

Punktbehandla snabbt och enkelt

Bara för en liten misshap och enstaka fläcks skull ska inte hela plagget råka ut för en slitsam tvätt. Punktbehandla fläcken med galltvål och ljummet vatten i handfatet. Gnugga försiktigt fläcken, tyg mot tyg för effektiv fläckborttagning.

tvätta skonsamt

Maskintvätt i sista hand

Då och då kan ändå plagget behöva tvättas. Om plagget har en tvättrådslapp går det fint att följa det tvättrådet. Om inget annat framgår eller om du vill vara på säkra sidan - tvätta med handtvättsprogrammet på låg temperatur utan centrifugering.

Lägg plagget på en handduk och rulla och tryck försiktigt ut överflödigt vatten ur plagget. Häng sedan slätt och låt lufttorka.

Lycka till med din VAV [vård av vintage] !

x

Olivia & Elina