Currency

The Puka Shell necklace

Salt i håret, brunbrända ben, en doft av solkräm, soluppgångar och snäckhalsbandet.  Visst går det hand i hand? Denna klassiska vintage piece har kommit och gått i trendvågor men har till slut skrivit in sig i historieböckerna som en tidlös accessoar som aldrig kommer gå ur tiden. 

Puka snäckhalsband har sitt ursprung i Karibien och Hawaii. Snäckhalsbanden bars förr i tiden av sjömän för att skydda dem från olycka och otur ute på havet och att hitta en Puka snäcka har länge ansetts betyda tur, desto mer symmetrisk snäckan är desto mer tur får dess bärare.

Puka snäckhalsband blev extremt populära på 1970-talet, speciellt i Hawaii och Karibien där de ursprungligen kommer ifrån och såldes på stranden som lokala turistföremål till besökande surfare. Puka snäckhalsband var en del av strand- och surfkulturen som boomade på 70-talet. Puka snäckhalsband fick en revival under sena 90-talet när MTV och kändiskulturen började ta fart på riktigt och olika boy bands dök upp med slingat hår, tank tops och snäckhalsband. Även under 2000-talet hängde snäckhalsbandet kvar i den så kallade "boho-chic" trenden som kombinerade bohemiska och hippie-inspirerade element med mer sofistikerade kläder och accessoarer. Puka snäckhalsband var ett populärt val för personer som är ute efter ett naturinspirerat smycke med en bohemisk känsla.Sedan dess har puka snäckhalsband fortsatt vara ett efterfrågat smycke som är populärt under sommaren, speciellt i kombination med strandkläder, eller som ett bohemiskt inslag i en mer formell stil.

Under 2020 har många kändisar burit puka snäckhalsband och modellen har setts på allt ifrån röda mattan till modetidningar. Sienna Miller, Vanessa Hudgens, och Rachel Bilson har alla setts bära puka snäckhalsband. Även modeller som Kendall Jenner och Bella Hadid har burit dem på olika fotograferingar och event. 

Previous Article Next Article