Currency

Vintage som en investering

Varför vintage är en smart investering och 5 sätt att värdera vintage

Kan du faktiskt tjäna pengar på ditt vintageintresse? Svaret är ja och du ska tjäna pengar på det!

Vintage är inte bara en underbar investering i din garderob där du ökar det sentimentala värdet som gör att du vårdar plagget och det får stanna längre i ditt hem och hjärta. Vintage är också en investering där du direkt eller på sikt kan tjäna pengar.

Föreställ dig ett plagg som har samma synliga kvalitet idag som när det tillverkades över 20 år sedan - det är vintage! I dagens samhälle kan det vara svårt att tro att kläder kan hålla i både kvalitet och värde lika länge som det tar för en nyfödd att få köpa på Systembolaget.

Vintage ökar i värde

Hur kommer det sig att vintage ökar i värde medan nyproducerat mode sjunker? Alla vet vi att när du köper något nyproducerat tappar det drastiskt i värde så fort du klipper av prislappen, sedan tappar det än mer i värde så fort plagget försvunnit ur butikens sortiment och därefter är det bara en långsam dalning av plaggets värde ju längre tiden går.Kläder tillverkades av en helt annan kvalitet förr än det gör idag och bara där har vi ett slags värde. Till skillnad från fast fashion-plagget i exemplet ovan kommer ditt nyfunna vintage piece att kunna säljas och det kommer minst gå jämnt ut för dig pengamässigt, med största sannolikhet kommer värdet att öka om du tar väl hand om det (vilket du kommer göra, hallå du håller i en skatt!)

The golden age of vintage

Vi lever just nu i den perfekta tiden för att investera i vintage. Det här är the golden age of vintage då vi just nu ser en stor boom och efterfrågan bara ökar efter unikt och hållbart mode.

Secondhandmarknaden såg totalt annorlunda ut för 15 år sedan. Då var det nästan bara vintage som såldes i andrahandsaffärer och de som köpte begagnat ansågs göra det antingen för att de var för fattiga för att handla nyproducerat eller så var dem excentriska typer tillhörande en viss subkultur.

Modellen och musan Agnes Deyns stil cirka 2005, vintage för den excentriska.

Idag har synen på vintage skiftat 180 grader, idag pratar vi om vintage i termer av lyx, exklusivitet, patina och hållbart mode. Vår tid just nu är en perfekt symbios av internets tillgång till alla slags stilar och inspiration till mode och stil, individualism, nischade kurerade vintageshoppar som förstår värdet av vintage och det faktum att fast fashion fullkomligt har tagit över secondhandmarknaden vilket har gjort att vintage blir än mer sällsynt i djungeln av fast fashion både i “vanliga butiker” och secondhand.

Vintage blir mer och mer en raritet. Efterfrågan efter något unikt bara ökar.Så hur värderas vintage?

Vi har punktat ned 5 saker du måste ha koll på när du värderar ditt vintagefynd.

1. Ålder

En generell regel är att vintage ökar i värde ju äldre plagget är. Modeindustrin och klädproduktionen blir mindre och mindre och plagg tillverkas i mindre och mindre skala desto längre bakåt i tiden du blickar, det är helt enkelt större efterfrågan än tillgång på äldre plagg. Investera framförallt i vintage äldre än 1960-talet.

2. Märke/designer

Kända märken ger ett högre värde precis som på den vanliga modemarknaden. Vintage märkesplagg och accessoarer är ofta dessutom av extra hög kvalitet då de ofta syddes upp i mindre ateljér i Paris, London o.s.v. En sak du måste väga in här dock är timing. Det går trender även i välkända märkens popularitet. Ett tydligt mönster i hur populariteten är att värdet i ett vintage piece ökar när en designer går bort. Du kan dra nytta av denna vetskap genom att hålla koll på trender, köp på dig vintage av märken som just nu inte är lika heta på marknaden och av äldre designers. Tiden kommer att komma då just dessa pieces kommer att öka i värde och du kan göra verkliga klipp.

3. Material

Naturmaterial har generellt sett ett högre värde än syntetiska material. Håll utkik efter ull, siden, kashmir, bomull, angora, mohair, äkta skinn o.s.v.

4. Skick

Vilket skick är plagget i? Om det saknas en knapp eller om en söm har spruckit sjunker värdet. Men misströsta ej(!) det här kan vara ditt gyllene investeringstillfälle! Med nål och tråd kan du lätt reparera ett plagg till fint vintageskick och sälja det vidare för mycket mer än vad du betalade. Genom att lägga lite tid på att reparera och vårda ett vintageplagg ökar också det sentimentala värdet i plagget för dig och kanske får det stanna hos dig lite längre som en fin investering i din egna garderob.

5. Tillgång, efterfrågan och trender

Hur eftertraktat är ditt vintagefynd? Hur sällsynt är det? Även konsumenterna styr värdet av ditt vintagefynd. Vintage som följer dagens trender har ett högre värde än det som känns “ute” för gemene man. Turligt nog lever vi i en tid där trenderna spretar mer än någonsin och du har stora chanser att hitta den perfekta nischen och målgruppen som är villiga att betala för just ditt quirky vintagefynd.

Hur du kan sälja vintage

Så vart kan du sälja vintage när timingen är rätt och du är sugen på en extra cash boost?

Fysiskt:

  • Kurerade vintagebutiker, finns ofta i större städer och säljer på kommission.
  • Auktion
  • Vintagemarknader


På nätet:

Skapa din egna nisch och följarskara på dessa sidor:

Vintage Sphere

Vi på Vintage Sphere kommer inom en snar framtid lansera möjligheten för dig att sälja kurerad vintage (noga utvald efter kvalitet och trend) ur din egna shop eller garderob till en målgrupp som förstår det verkliga värdet av vintage. Vi vill göra det enklare för dig och dina vänner att handla, njuta och tjäna pengar på vintage!

Fortsätt vara unik - fortsätt vara du!
Olivia & Elina

Previous Article Next Article