Currency

Vad är "kurerad vintage"?

Från engelskans "curated"

"Kurerad" är lånat rakt upp och ned från engelskans "curated" som betyder att man noggrant har valt ut och grupperat, organiserat. Kurerad vintage är ett fenomen som har blivit otroligt populärt de senaste åren för den miljömedvetna och trendiga. Men vad är det egentligen?

Det handlar om att noggrant välja ut vintage pieces utefter vissa kriterier för att kunna erbjuda kunden ett urval med det bästa inom en viss nisch. Kriterierna kan till exempel vara stil, årtal, material, kvalitet, trender. Målet är att göra det enklare och härligare för kunden att hitta vintage som faller hen i smaken.

Det är shop-ägarna som gör det "tunga lyftet", dem sourcar produkter som går i linje med deras varumärke, håller koll på vad som är trendigt just nu (90-tal, 30-tals slip dresses, Murano lampor med mera). Shop-ägarna lagar, putsar, tvättar och marknadsför - allt för att kunna erbjuda vintage på ett lyxigt och genomtänkt sätt. 

Ger hållbarhet en chans att konkurrera med de stora märkena

Det stora genombrottet som kommit med kurerad vintage är att shop-ägarna marknadsför äldre plagg och inredning precis lika trendigt som butikerna som säljer nyproducerat vilket ger vintageplagg och inredning en större chans att kunna konkurrera med de stora märkena som säljer nyproducerat. 

Många kurerade vintageshoppar är trendsättare på sina egna vis och många skapar en nisch och håller hårt i den, till exempel shoppar som fokuserar på den parisiska stilen, unisex street style eller Y2K. Dessa shopägare skapar förväntningar och ha-begär med hjälp av strategisk marknadsföring, nära kundkontakt och små limiterade kollektioner som man måste vara snabb på bollen för att knipa eftersom det bara finns ett av varje plagg och pryl. Den här affärsmodellen har öppnat upp ögonen hos en större målgrupp som kanske annars inte hade valt vintage.

Det är ingen tvekan om att den här affärsmodellen är här för att stanna och bara kommer växa sig ännu större. 

Prisbilden på kurerade vintageshoppar är ofta högre än om du skulle gå direkt till en loppis eller välgörenhetssecondhand. Kom ihåg att du får det du betalar för. Hos en kurerad vintageshop köper du inte bara vintage, du köper shop-ägarens tid, inspiration, fingertoppskänsla och kunskap.

3 anledningar till varför många väljer att shoppa kurerad vintage:

1: Det gör vintage mer tillgängligt

Ibland kan det kännas överväldigande att kliva in på en loppis och mötas av alla olika, spretiga intryck. Säg att du är ute efter en vit spetsblus och möts av ett hav av olika blusar och skjortor, det mesta nytt från en fast fashion kedja, allt blandas samman och du måste stå och bläddra dig igenom hundra olika blusar för att hitta en vit spetsblus - och sen kommer frågan, är just denna vita spetsblus en bra investering för din garderob?

Modellen med kurerad vintage är att juvelerna ur detta hav plockas ut och erbjuds direkt till dig. Istället för ännu en vit blus från någon fast fashion-jätte ser shop-ägarna till att istället matcha ihop dig med en silkesblus med spetsbrodyr från 60-talet som både ger dig ett mer unikt plagg till garderoben och värdefull investering.

2: Det är inspirerande

Precis som att du bläddrar i en tidning så lägger kurerade vintageshoppar ner mycket tid på det estetiska så att du enkelt ska kunna visualisera hur plagget eller prylen skulle kunna se ut i din moderna garderob eller hem.  

3: Det gör vintage shopping enkelt och tidsbesparande

Med hjälp av kurerade vintageshoppar kommer du aldrig gå på minan att handla något du tror är vintage som egentligen är fast fashion och med andra ord inte håller ditt mått av vare sig unikhet, kvalitet eller hållbarhet. De kurerade shopägarna är tränade proffs på att sourca och hitta äkta vintage.

Det är också tidsbesparande. Heltidsjobb, familj och ett hem att ta hand om är tidskrävande i sig, att dra in att gå på loppisar eller sitta på Vinted varje helg kanske inte står överst på priolistan. Kurerade vintageshoppar gör grovjobbet åt dig och låter dig bara bläddra genom det bästa vintage har att erbjuda.

Vintage Sphere kurerar vi äkta vintage med minst 20 års good vibes i trådarna som känns lika aktuella idag som när dem först gjorde efterlängtad entré i modevärlden!

Spana in våra nyheter i shoppen nu!

Next Article