Vad är "kurerad vintage"?

Från engelskans "curated"

"Kurerad" är lånat rakt upp och ned från engelskans "curated" som betyder att man noggrant har valt ut och grupperat, organiserat. På ren svenska har egentligen ordet "kurerad" en helt annan betydelse, men språket förändras med samhället och så har det alltid varit. Kurerad vintage är ett fenomen som har blivit otroligt populärt och trendigt de senaste åren för den miljömedvetna konsumenten. Men vad är det egentligen?

Så vad är egentligen kurerad vintage då? Det handlar om att noggrant välja ut vintage pieces utefter vissa kriterier för att kunna erbjuda kunden ett urval med det bästa inom en viss nisch. Kriterierna kan till exempel vara stil, årtal, material, kvalitet, trender. Målet är att göra det enklare och härligare för kunden att hitta vintage.

Vid kurerad vintage så är det shop-ägarna som gör det "tunga lyftet", dem scoutar produkter som går i linje med deras varumärke, håller koll på vad som är trendigt just nu (90-tal, stickat, Murano lampor med mera). Shop-ägarna lagar, putsar, tvättar och marknadsför - allt för att kunna erbjuda vintage och på ett lyxigt och genomtänkt sätt. 

Ger hållbarhet en chans att konkurrera med de stora märkena

Det stora genombrottet som kommit med kurerad vintage är att shop-ägarna marknadsför äldre plagg och inredning precis lika trendigt som butikerna som säljer nyproducerat vilket ger vintageplagg och inredning en större chans att kunna konkurrera med de stora märkena som säljer nyproducerat. 

Många kurerade vintage shoppar är trendsättare på sina egna vis och många skapar en nisch och håller hårt i den, till exempel shoppar som fokuserar på den parisiska stilen, unisex street eller till och med bara 80-tal. Dessa små shop-ägare skapar förväntningar och ha-begär med hjälp av strategisk marknadsföring, nära kundkontakt och små limiterade kollektioner som man måste vara snabb på bollen för att knipa eftersom det bara finns ett av varje plagg och pryl. Den här affärsmodellen har öppnat upp ögonen hos en större målgrupp som kanske annars inte hade valt vintage.

Det är ingen tvekan om att den här affärsmodellen är här för att stanna och bara kommer växa sig ännu större. 

Prisbilden på kurerade vintage shoppar är ofta högre än om du skulle gå direkt till en loppis och köpa vintage själv. Kom ihåg att du får det du betalar för. Hos en kurerad vintageshop köper du inte bara vintage, du köper shop-ägarens tid, inspiration, fingertoppskänsla och kunskap.

3 anledningar till varför den kurerade vintage-modellen fungerar:

1: Det gör vintage mer tillgängligt

Ibland kan det kännas överväldigande att kliva in på en loppis och mötas av massa intryck. Säg att du är ute efter en vit spetsblus och möts av ett hav av vita spetsblusar, allt blandas samman och du måste stå och bläddra dig igenom hundra olika blusar och vilken av dessa blusar är egentligen en bra investering för din garderob?

Modellen med kurerad vintage är att juvelerna ur detta hav av vita blusar plockas ut och erbjuds direkt till dig. Istället för ännu en vit blus från någon fast fashion-jätte ser shop-ägarna till att istället matcha ihop dig med en silkesblus med spetsbrodyr från 60-talet som både ger dig en mer hållbar och värdefull investering.

2: Det är inspirerande

Precis som att du bläddrar i en tidning så lägger kurerade vintageshoppar ner mycket tid på det estetiska så att du enkelt ska kunna visualisera hur plagget eller prylen skulle kunna se ut i din moderna garderob eller hem.  

3: Det gör vintage shopping enkelt och tidsbesparande

Med hjälp av kurerade vintage shoppar kommer du aldrig gå på minan att handla något du tror är vintage som egentligen är fast fashion och med andra ord inte håller ditt mått av vare sig unikhet, kvalitet eller hållbarhet. De kurerade shop-ägarna är tränade proffs på att sourca och hitta äkta vintage.

Det är också tidsbesparande. Heltidsjobb, familj och ett hem att ta hand om är tidskrävande i sig, att dra in att gå på loppisar eller sitta på Tradera varje helg kanske inte står överst på priolistan. Kurerade vintage shoppar gör grovjobbet åt dig och låter dig bara bläddra genom det bästa vintage har att erbjuda.

Nästa artikel